JESIENNA SAŁATKA Z DYNIĄ
WARSZTATY DIETETYCZNE DLA SENIORÓW
I PYSZNA JESIENNA SAŁATKA Z DYNI!
W piątek w Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Skale
odbyły się wspaniałe warsztaty dietetyczne dla seniorów, których organizatorem
był Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Skale
oraz Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Skale.
W warsztatach uczestniczyło kilkanaście osób zainteresowanych tematyką
zdrowego, jesiennego odżywiania.
Na spotkaniu seniorzy przygotowali trzy pyszne sałatki.
Podajemy przepis na jedną z nich.
JESIENNA SAŁATKA Z DYNIĄ
Składniki:
mix sałat – 2 garści
dynia – 200 g
suszone pomidory – 4 szt
orzechy włoskie – 20 g garść
ser feta – 40 g (2 plastry)
czosnek- 1 ząbek
natka pietruszki – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
sok z pomarańczy – 1 łyżka
sól
chilli – ¼ łyżeczki
wędzona papryka – ½ łyżeczki
zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i dopraw solą,
chilli, papryką, ziołami prowansalskimi. Przeciśnij do dyni ząbek czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym
do 180 st. przez ok. 30 min.
Na talerz wyłóż mix sałat, pieczoną dynię, pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory.
Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Orzechy wyłóż na sałatkę. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos: wymieszaj 1-2 łyżki oliwy z sokiem z pomarańczy, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Sałatkę skrop sosem.
Smacznego!