DSCF6223

WARSZTATY ZIELARSKIE DLA SENIORÓW

WARSZTATY ZIELARSKIE
DLA SENIORÓW

WARSZTATY ZIELARSKIE DLA SENIORÓW

W Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Skale

W dniu dzisiejszym w odbyły się

warsztaty zielarskie dla seniorów, zorganizowane wspólnie

z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Skale.

 

Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Po prostu żyć”.

Warsztaty poprowadziła Aneta Pośnik z mężem.

Na warsztatach prelegenci wprowadzili słuchaczy w fascynujący świat ziół

i ich leczniczych właściwości.

 

Żyjemy pośród nich, oglądamy je w ogrodach, na polach czy łąkach a do końca nie zdajemy sobie sprawy z ich leczniczych właściwości.

 

Na warsztatach poznaliśmy ich lecznicze właściwości i ich zastosowanie w przygotowywaniu smacznych i aromatycznych potraw.

 

Oto niektóre z nich:

 

LUBCZYK – dobry do rosołu, działa moczopędnie, ułatwia trawienie, znany afrodyzjak

MELISA – działa wyciszająco i uspokajająco

SZAŁWIA – działa na układ krwionośny, stosowana przy problemach z nadmierną potliwością i stanach zapalnych jamy ustnej

RUKIEW WODNA – ułatwia trawienie

BAZYLIA/ BAZYLIA TAJSKA – idealna do dań kuchni śródziemnomorskiej, stosuje się ja przy ukąszeniach komarów

MAJERANEK -idealny do ciężkich dań z fasoli i mięs

OREGANO – napar stosowany na ból głowy i trawienie, oraz zapalenie oskrzeli oraz do dań kuchni włoskiej

POKRZYWA – działanie przeciwgrzybicze, stosowany w kosmetologii do płukanek do włosów

KOPEREK – pobudza trawienie

ROZMARYN – stosowany w kosmetologii, aromaterapii a także do dań z ryb

TYMIANEK – pobudza działanie enzymów trawiennych

KOLENDRA – idealnie współgra z daniami z ryb, stosowany w kuchni tajskiej

PIETRUSZKA – duża zawartość żelaza, stosowana w anemii, a także przy ukąszeniach owadów

ALOES – stosowany na oparzenia, alergie, wykazuje silnie działanie nawilżające

RUKOLA -stosowana w kuchni śródziemnomorskiej

 

Zachęcamy do poznania fascynującego świata roślin i ziół i ich zdrowotnych właściwości!

 

 

 

 







Comments are closed.