WARSZTATY ZIELARSKIE
DLA SENIORÓW
WARSZTATY ZIELARSKIE DLA SENIORÓW
W Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Skale
W dniu dzisiejszym w odbyły się
warsztaty zielarskie dla seniorów, zorganizowane wspólnie
z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Skale.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Po prostu żyć”.
Warsztaty poprowadziła Aneta Pośnik z mężem.
Na warsztatach prelegenci wprowadzili słuchaczy w fascynujący świat ziół
i ich leczniczych właściwości.
Żyjemy pośród nich, oglądamy je w ogrodach, na polach czy łąkach a do końca nie zdajemy sobie sprawy z ich leczniczych właściwości.
Na warsztatach poznaliśmy ich lecznicze właściwości i ich zastosowanie w przygotowywaniu smacznych i aromatycznych potraw.
Oto niektóre z nich:
LUBCZYK – dobry do rosołu, działa moczopędnie, ułatwia trawienie, znany afrodyzjak
MELISA – działa wyciszająco i uspokajająco
SZAŁWIA – działa na układ krwionośny, stosowana przy problemach z nadmierną potliwością i stanach zapalnych jamy ustnej
RUKIEW WODNA – ułatwia trawienie
BAZYLIA/ BAZYLIA TAJSKA – idealna do dań kuchni śródziemnomorskiej, stosuje się ja przy ukąszeniach komarów
MAJERANEK -idealny do ciężkich dań z fasoli i mięs
OREGANO – napar stosowany na ból głowy i trawienie, oraz zapalenie oskrzeli oraz do dań kuchni włoskiej
POKRZYWA – działanie przeciwgrzybicze, stosowany w kosmetologii do płukanek do włosów
KOPEREK – pobudza trawienie
ROZMARYN – stosowany w kosmetologii, aromaterapii a także do dań z ryb
TYMIANEK – pobudza działanie enzymów trawiennych
KOLENDRA – idealnie współgra z daniami z ryb, stosowany w kuchni tajskiej
PIETRUSZKA – duża zawartość żelaza, stosowana w anemii, a także przy ukąszeniach owadów
ALOES – stosowany na oparzenia, alergie, wykazuje silnie działanie nawilżające
RUKOLA -stosowana w kuchni śródziemnomorskiej
Zachęcamy do poznania fascynującego świata roślin i ziół i ich zdrowotnych właściwości!